Dekbed van dons wassen, stap voor stap

Als je net als de meesten van ons bent, houd je waarschijnlijk geen schoonmaakschema bij waarin je de data bijhoudt waarop je elk beddengoedstuk voor het laatst hebt gewassen en wanneer je het opnieuw zou moeten doen. Nee, de kans is groot dat je vanochtend je bed hebt opgemaakt en hebt gerealiseerd dat je je dekbed sinds je het hebt gekocht niet hebt gewassen. Misschien besef je zelfs dat je niet eens weet hoe je een goed dekbed moet wassen.

Het is ook heel goed mogelijk dat je zelfs niet 100% zeker weet wat het verschil is tussen een dekbed en een dekbedhoes. Maar dat is prima, want we hebben deze stapsgewijze handleiding gemaakt, zodat je precies weet wat een dekbed is en hoe je allergenen en ander vuil kunt verwijderen tijdens het wassen.


Wat is een dekbed?

Misschien heb je de term "dekbed" wel eens eerder gehoord, of misschien weet je gewoon niet zeker of je een goed 4seizoenendekbed, hoes of dons dekbed hebt, en andersom. Hoe dan ook, waar je je ook bevindt in het begrijpen van dit ogenschijnlijk complexe type beddengoed, we hebben een eenvoudig antwoord voor je. Dus, wat is een dekbed?

Simpel gezegd, een dekbed bestaat uit twee delen - een hoes en een vulling - en is meestal gevuld met dons, wol of veren. Aan de andere kant is een dekbed één geheel en heeft het geen hoes nodig, het functioneert als een gequilte deken en is gemaakt van synthetische vezels. Het is veilig om te zeggen dat als je een vulling hebt die een hoes nodig heeft, het waarschijnlijk een dekbed is.


Hoe een dekbed te wassen

Gereedschap dat je nodig hebt om een dekbed te wassen

Voordat je gaat wassen, zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen hebt om je dekbedvulling te wassen. Dit omvat twee of drie tennisballen en schone sokken, een droogrek of waslijn (optioneel) en mild wasmiddel.

Voor de beste resultaten moeten dekbedden van queensize- of kingsize-formaat worden gereinigd in een wasmachine en droger met extra grote capaciteit. Je vindt deze grotere machines vaak in een wasserette, hoewel ze meestal iets duurder zijn dan de gemiddelde wasmachine en droger.

Omdat niet alle dekbedden hetzelfde zijn, bekijk je de verzorgingsinstructies op het label voordat je zelf een wasbeurt probeert. Sommige dekbedden kunnen professionele reiniging of speciale instructies vereisen. Onze handleiding leidt je door de algemene aanpak voor het wassen van een dekbed als je ervoor kiest om het zelf te doen.


Behandel vlekken voor

  • Om ervoor te zorgen dat je dekbed er zo nieuw mogelijk uitziet, is het een goed idee om vlekken vooraf te behandelen voordat je gaat wassen. Kijk door je beddengoed om eventuele kleine of grote vlekken te vinden die wat meer aandacht nodig hebben.


Dit is ook een goed moment om te controleren op kleine scheurtjes of gaatjes, omdat het doel hier is om je beddengoed schoon te maken, niet om de vulling van je dekbed uit je wasmachine te spoelen.

Doe het beddengoed in de wasmachine.

  • Voordat je je dekbed in de wasmachine doet, zorg ervoor dat je de dekbedhoes verwijdert. Je wilt het beddengoed zo veel mogelijk uitspreiden in de machine, dus als je merkt dat je het in de machine propt, wil je misschien overwegen om het naar een wasserette te brengen waar een grotere wasmachine is.


Doe de tennisballen in de wasmachine

  • Doe vervolgens elke tennisbal in een schone sok en knoop de sok vast om te voorkomen dat de tennisbal eruit komt. Doe ze samen met je beddengoed in de wasmachine voor extra beweging om lichaamsoliën, zweet en vuil uit je dekbed te verwijderen.


Voeg wasmiddel toe

  • Gebruik ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel voor een normale wasbeurt en giet het in het wasmiddelbakje van de machine. Gebruik geen vloeibaar wasverzachter en bleekmiddel, en giet geen wasmiddel op het beddengoed zelf.


Stel de cyclus in en start de wasmachine

  • Stel de wasmachine in op een zachte, warme watercyclus om je dekbed te wassen. Als je machine de optie heeft, voeg dan een extra spoel- en centrifugeercyclus toe.


Verwijder en controleer op zeepresten

  • Haal je dekbed uit de wasmachine en controleer of er zeepresten zijn. Als je zeepresten voelt of schuim ziet, was je dekbed dan opnieuw zonder zeep, of voer nog een spoel- en centrifugeercyclus uit.


Overbrengen naar de droger

  • Zodra je ervoor hebt gezorgd dat er geen zeepresten in je dekbed zitten, haal je het voorzichtig uit de wasmachine en breng je het over naar een geschikte droger. Zet de droger op een lage temperatuur of luchtdroogstand en start het droogproces.


Je kunt je dekbed ook buiten laten drogen aan een waslijn of droogrek om de droger te vermijden.

Controleer de droger en klop op

  • Terwijl je dekbed in de droger zit, controleer het regelmatig om ervoor te zorgen dat de vulling gelijkmatig verdeeld is. Je kunt het er ook uithalen en met de hand opkloppen, terwijl je ervoor zorgt dat het niet te heet aanvoelt.


Het kan wel drie uur of langer duren voordat je beddengoed volledig droog is, dus plan je dag dienovereenkomstig. Je weet dat het droog is als het licht aanvoelt en de vulling gelijkmatig verdeeld is. Als je niet zeker weet of het helemaal droog is, doe het dan nog wat extra tijd in de droger. Net zoals bij het drogen van een kussen na het wassen, kunnen dekbedden die niet helemaal droog zijn schimmel en geur veroorzaken, dus het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen.


Was de rest en maak je bed op
  • Zodra je dekbed helemaal droog is, haal je het uit de droger en maak je je klaar om je kussens te wassen of je lakens weer wit te krijgen. Als al het beddengoed dat je wilt schoonmaken is gewassen en gedroogd, ben je klaar om de dekbedovertrek erop te doen en heerlijk te gaan slapen in fris en schoon beddengoed.